Logo van Zonafhankelijk

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Alles over airco-units – 5 vragen

Alles over airco-units - 5 vragen airco-units

Of u nu op zoek bent naar verkoeling tijdens de zomermaanden of een efficiënte manier om uw huis te verwarmen in de winter, wij staan klaar om u te informeren en te begeleiden.

In deze blog beantwoorden we vijf veelgestelde vragen over airco-units, zodat u goed geïnformeerd bent.

Vraag 1: Wat is een single split airco?

Een single split airco is een veelvoorkomende keuze voor individuele ruimtes. Het bestaat uit een binnenunit die de gekoelde lucht verspreidt en een buitenunit die de warme lucht afvoert. Dit type airco is efficiënt, stil en gemakkelijk te installeren, waardoor het een populaire optie is voor woningen, kantoren en kleine bedrijven.

Vraag 2: Heb ik een vergunning nodig voor een buitenunit airco?

In sommige gevallen is een vergunning vereist voor het installeren van een buitenunit airco. Bij vaste buitenunits komt vaak een vergunning om de hoek kijken. Alleen voor verplaatsbare airco's is meestal geen omgevingsvergunning nodig. Het lokale beleid kan variëren, dus het is raadzaam om contact op te nemen met uw gemeente voor specifieke richtlijnen.


Over het algemeen geldt dat als de plaatsing van de airco-unit een niet-ingrijpende verandering aan een bestaand bouwwerk betreft en geen betrekking heeft op dragende constructies, geen uitbreiding van bebouwd oppervlak inhoudt en het bestaande gebruik behouden blijft, er geen bouwvergunning vereist is.

Vraag 3: Kan een airco op een gewoon stopcontact?

Een airco wordt alleen aangesloten op een geaard stopcontact. Maar wat is een geaard stopcontact precies? Een geaard stopcontact herkent u aan de twee stalen pennetjes boven en onder aan de voorkant van de wandcontactdoos. Dit type stopcontact zorgt voor een veilige afvoer van elektriciteit en voorkomt elektrische schokken.

Vraag 4: Waar mag ik een buitenunit airco plaatsen?

Bij het plaatsen van een buitenunit airco is het belangrijk om rekening te houden met geluidsoverlast voor de buren en eventuele milieuwetten. Raadpleeg de Algemene Plaatselijke Verordening voor specifieke richtlijnen. Plaats de buitenunit op een plek waar het geen overlast veroorzaakt en waar warme lucht gemakkelijk kan worden afgevoerd. Zorg ervoor dat de unit vrij staat, niet te dicht bij warmtebronnen staat en bij voorkeur in de schaduw wordt geplaatst om het energieverbruik te verminderen.

Vraag 5: Heeft een binnenunit airco afvoer nodig?

Ja, een binnenunit airco heeft een condensafvoer nodig. Tijdens het koelen produceert de binnenunit condenswater dat moet worden afgevoerd via een condensafvoerleiding. Deze leiding voert het water af naar een bestaande afvoer.

Een sifon (waterslot) wordt vaak geïnstalleerd om te voorkomen dat er geurtjes uit de riolering ontsnappen. In sommige gevallen kan een condenspomp nodig zijn als de afvoer hoger gelegen is dan de unit.

Zonafhankelijk dakscan

Meer weten over airco’s?

Wilt u meer weten over airco units? Neem gerust contact met ons op via e-mail op klantenservice@zonafhankelijk.nl of bel ons direct op 0570 88 1230 om een afspraak te maken of om meer te weten te komen over onze producten en diensten.

Ons team van deskundige adviseurs staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden bij het kiezen van de ideale airco unit die past bij uw behoeften en budget. Of het nu gaat om het koelen van uw woning, kantoor, winkel of een ander commercieel gebouw, wij hebben de juiste oplossing voor u.