Logo van Zonafhankelijk

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Alles over omvormers – 5 vragen over omvormers

Alles over omvormers - 5 vragen over omvormers

Als u zich oriënteert op zonnepanelen, zijn omvormers een essentieel onderdeel. Hier beantwoorden we vijf belangrijke vragen over omvormers om u te helpen bij uw keuze.

Vraag 1: Wat is een omvormer?

Een omvormer fungeert als een vertaler voor elektriciteit. Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC) elektriciteit wanneer ze zonlicht opvangen. Alleen de meeste huizen en apparaten gebruiken wisselstroom (AC) elektriciteit. De omvormer vertaalt de gelijkstroom van de zonnepanelen naar de wisselstroom die thuis wordt gebruikt. Dit maakt de energie die de zonnepanelen produceren, bruikbaar voor onze elektrische apparaten en het elektriciteitsnetwerk.

Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer wordt gebruikt bij een parallel systeem. In plaats van één centrale omvormer die het totale systeem bedient, heeft elk zonnepaneel zijn eigen omvormer. Hierdoor kan elk paneel zijn gelijkstroom direct omzetten in bruikbare wisselstroom, waardoor elk paneel optimaal presteert, onafhankelijk van andere panelen.

Wat is een centrale omvormer?

Een centrale omvormer wordt gebruikt bij een serieel systeem. Alle panelen in één string zijn verbonden, waarbij de spanning langs alle panelen moet reizen voordat het bij de omvormer aankomt. Dit kan de doorvoer van elektriciteit beïnvloeden, wat serieel systemen minder efficiënt maakt.

Wat is het verschil tussen een micro-omvormer en optimizers?

Micro-omvormers worden gebruikt om elk zonnepaneel afzonderlijk om te zetten van DC naar AC, terwijl optimizers worden gebruikt om de prestaties van individuele zonnepanelen te optimaliseren in combinatie met een centrale stringomvormer.

Vraag 2: Hoe werkt een zonnepaneel omvormer?

Het proces van het omzetten van zonlicht naar bruikbare elektriciteit begint wanneer zonnepanelen zonlicht opvangen. Zodra de zonnestralen op de zonnepanelen vallen, worden fotonen in de zonnecellen geabsorbeerd, waardoor elektronen in beweging komen en een gelijkstroom (DC) elektrische stroom wordt gegenereerd.

Deze gelijkstroom is niet direct bruikbaar voor de meeste huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnetwerk, omdat de meeste van deze systemen wisselstroom (AC) elektriciteit vereisen. Hier komt de omvormer in actie.

De omvormer zorgt voor het omzetten van de gegenereerde gelijkstroom naar wisselstroom. Dit proces staat bekend als DC-AC omzetting. De omvormer maakt gebruik van geavanceerde elektronische componenten om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten naar de wisselstroom die we gebruiken om onze huizen van stroom te voorzien.

Zodra de omvormer zijn werk heeft gedaan, komt de bruikbare wisselstroom aan de andere kant tevoorschijn. Deze wisselstroom kan direct worden gebruikt om lampen te laten branden, elektrische apparaten te laten werken en andere elektrische behoeften van het huishouden te vervullen.

Niet alleen kunnen zonnepanelen met behulp van de omvormer elektriciteit leveren voor huishoudelijk gebruik, maar ze kunnen ook overtollige elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit proces, bekend als salderen, stelt huiseigenaren in staat om hun elektriciteitsrekening te verlagen door de opgewekte energie die ze niet gebruiken terug te sturen naar het netwerk.

Vraag 3: Wat is de levensduur van een omvormer?

Over het algemeen hebben micro-omvormers een levensduur van 25 tot 35 jaar. Met deze levensduur betekent dat u gedurende vele decennia kunt genieten van de voordelen van uw zonne-energiesysteem zonder vervanging of onderhoud.

Centrale omvormers hebben doorgaans een kortere levensduur, variërend van ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit betekent dat ze na verloop van tijd moeten worden vervangen, wat extra kosten met zich meebrengt en een potentieel ongemak voor u als eigenaar van een zonnepanelensysteem kan veroorzaken.

Vraag 4: Welke kabel van omvormer naar meterkast?

Micro-omvormers hebben geen DC kabels nodig. Ze worden onderling aan elkaar gekoppeld middels zogenaamde Q-cables, die vervolgens verbonden worden met de voedingskabel die richting de meterkast gaat. Bij een centrale omvormer daarentegen wordt wel een DC kabel gebruikt.

Vraag 5: Welke omvormer past bij mijn zonnepanelen?

De keuze tussen een centrale omvormer en micro-omvormer is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de lay-out van het dak, de oriëntatie van de zonnepanelen, eventuele schaduwproblemen en persoonlijke voorkeuren. Neem contact op met een expert om de beste optie voor uw situatie te bepalen.

Bij zonafhankelijk.nl staan we klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het kiezen van de juiste omvormer voor uw zonnepanelensysteem. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek.

Zonafhankelijk dakscan