Logo van Zonafhankelijk

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Alles over thuisbatterijen – 5 vragen

Alles over thuisbatterijen - 5 vragen

In deze blog leggen we u alles uit wat u moet weten over thuisbatterijen. We beginnen met wat een thuisbatterij precies is en hoe het werkt. Daarna bespreken we de levensduur, grootte en welke batterij het beste bij uw situatie past. Lees verder om goed geïnformeerd een beslissing te kunnen maken.

Vraag 1: Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een energiebuffer, oftewel een tijdelijke opslag voor energie. Dit betekent dat de batterij de overtollige energie die door uw zonnepanelen wordt geproduceerd, opslaat voor later gebruik.

Het is belangrijk om te weten dat elektriciteit alleen in DC (gelijkstroom) vorm opgeslagen kan worden. Hierdoor kunt u de energie die u zelf opwekt, optimaal benutten en hoeft u minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.

Vraag 2: Hoe werkt een thuisbatterij?

Er zijn twee hoofdtypen thuisbatterijen, afhankelijk van de manier waarop ze aan uw systeem gekoppeld worden: DC-gekoppeld en AC-gekoppeld. Elk type heeft zijn eigen specifieke werking en voordelen.

DC-gekoppelde Thuisbatterij

Een DC-gekoppelde thuisbatterij is technisch gezien de eenvoudigere optie. Deze batterij werkt door DC-stroom direct van uw zonnepanelen op te vangen op momenten dat er een productieoverschot is. Voor dit type batterij is een hybride omvormer nodig. Een hybride omvormer bevat een "DC-bypass," wat betekent dat de omvormer de conversie van DC naar AC niet uitvoert wanneer er energie naar de batterij moet.

De thuisbatterij wordt geïntegreerd in het PV-systeem (zonnepaneelsysteem) via de hybride omvormer. De batterij kan zodanig ingesteld worden dat hij energie opslaat bij productieoverschot en energie levert bij een tekort aan productie, oftewel wanneer er een hogere belasting vanuit de woning is. Dit zorgt ervoor dat uw huis altijd van voldoende energie voorzien is, zelfs wanneer de zon niet schijnt.

AC-gekoppelde Thuisbatterij

Een AC-gekoppelde thuisbatterij werkt met een geïntegreerde omvormer, die de stroom van AC (wisselstroom) naar DC converteert om opslag mogelijk te maken. Het voordeel van dit type batterij is dat hij niet aan een omvormer gekoppeld hoeft te worden en daardoor flexibeler ingezet kan worden. Dit betekent dat het vervangen van de omvormer door een hybride uitvoering niet nodig is.

Een AC-gekoppelde batterij kan rechtstreeks aan de meterkast worden verbonden. Deze directe verbinding met de meterkast biedt ook de mogelijkheid voor een slimme regeling van energie in huis. Hierdoor kunt u uw energieverbruik optimaliseren en mogelijk besparen op uw energierekening.

Vraag 3: Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

De levensduur van een thuisbatterij varieert tussen de 10 en 20 jaar, afhankelijk van het type batterij en het gebruik. Dit betekent dat u jarenlang profijt kunt hebben van uw investering in een thuisbatterij. Het is belangrijk om bij de aanschaf rekening te houden met de levensduur, zodat u een goede afweging kunt maken tussen kosten en baten.

Vraag 4: Hoe groot is een thuisbatterij?

Thuisbatterijen zijn er in verschillende maten. Van 43 cm breed tot 130 cm breed. Het is belangrijk om de afmetingen van de batterij in overweging te nemen bij het kiezen van een geschikte plek in uw huis voor de installatie.

Vraag 5: Welke thuisbatterij heb ik nodig?

Bij de keuze van de juiste thuisbatterij spelen verschillende factoren een rol. Als u een batterijsysteem met zonnepanelen heeft, moet u uitgaan van minimaal 70% van de gemiddelde dagproductie. Dit komt doordat de meeste huishoudens gemiddeld 70% van hun dagelijkse energieproductie aan het net terugleveren en ongeveer 30% overdag zelf kunnen verbruiken. Dus als uw zonnepanelen systeem bijvoorbeeld 15 kWh per dag opwekt, heeft u een batterijcapaciteit van minimaal 10 kWh nodig.

Heeft u een batterijsysteem zonder zonnepanelen, dan is het lastiger te bepalen welke capaciteit u nodig heeft. De batterij moet dan ook energie van het net kunnen opvragen op bepaalde momenten van de dag, en de energiebehoeften overdag moeten door het net of de batterij voorzien worden. Bij een batterij zonder zonnepanelen verdient u op het slim handelen van energie met dynamische contracten. Het advies is dan om een batterijcapaciteit te hebben die groter is dan uw dagverbruik. Is uw gemiddelde dagverbruik 15 kWh dan adviseren wij een batterijcapaciteit van 20 kWh.

Met deze informatie hopen we dat u een beter beeld heeft van thuisbatterijen en welke het beste bij uw situatie past. Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!

Zonafhankelijk dakscan

Meer weten over thuisbatterijen?

Wilt u meer weten over thuisbatterijen? Neem gerust contact met ons op via e-mail op klantenservice@zonafhankelijk.nl of bel ons direct op 0570 88 1230 om een afspraak te maken of om meer te weten te komen over onze producten en diensten.