Logo van Zonafhankelijk

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Centrale omvormer of micro omvormer?

Centrale omvormer of micro omvormer?

Een belangrijk onderdeel van zonnepanelen zijn de omvormers. In deze blog gaan we dieper in op het onderwerp omvormers en bespreken we de verschillen tussen centrale omvormers en micro-omvormers.

Wat zijn omvormers?

Een omvormer fungeert als een vertaler voor elektriciteit. Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC) elektriciteit wanneer ze zonlicht opvangen. Alleen gebruiken de meeste huizen en apparaten wisselstroom (AC) elektriciteit. 

De omvormer vertaalt als het ware de gelijkstroom van de zonnepanelen naar de wisselstroom die we thuis gebruiken. Het is dus een cruciaal onderdeel van een zonnepanelensysteem, omdat het ervoor zorgt dat de energie die de zonnepanelen produceren, bruikbaar is voor onze elektrische apparaten en het elektriciteitsnetwerk.

Wat is een centrale omvormer?

Een centrale wordt gebruikt bij een serieel systeem. Dit traditionele systeem zet elektriciteit van het gehele systeem om naar bruikbare wisselstroom. In een serieel systeem zijn alle panelen in één string verbonden.

Omdat de spanning langs alle panelen in de string moet reizen voordat het bij de omvormer aankomt, kan elk paneel in de string de doorvoer van elektriciteit beïnvloeden. Dit maakt serieel systemen niet het meest efficiënt. Een centrale omvormer kan alleen het maximale gemiddelde van het totale systeem ontvangen en haalt dus nooit het maximale vermogen uit elk paneel.

voorbeeld van een centrale omvormer

Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer wordt gebruikt bij een parallel systeem. Dit is een moderne oplossing waarbij er een omvormer wordt gebruikt achter elk paneel. In plaats van één centrale omvormer die het totale systeem bedient, heeft elk zonnepaneel zijn eigen omvormer.

Hierdoor kan elk paneel zijn gelijkstroom direct omzetten in bruikbare wisselstroom. Dit maakt het mogelijk voor elk paneel om optimaal te presteren, onafhankelijk van andere panelen. Bovendien helpen micro-omvormers om de prestaties van het hele systeem te optimaliseren, doordat elk paneel individueel wordt beheerd en geoptimaliseerd.

voorbeeld van een micro-omvormer

Wat zijn de verschillen tussen een centrale omvormer en micro-omvormer?

Een belangrijk verschil tussen een centrale omvormer en micro-omvormer is de kostprijs. Momenteel liggen de kosten voor micro-omvormers relatief hoger dan die voor centrale omvormers, zowel voor kleine als grote systemen. Echter, het rendement van een systeem met micro-omvormers is doorgaans beter dankzij de hogere efficiëntie. Hierdoor verdien je de iets hogere kosten voor micro-omvormers snel terug.

Met micro-omvormers kun je de opbrengst van elk afzonderlijk paneel monitoren. Dit kan wellicht overbodig lijken, maar het stelt je in staat om kleine defecten aan een zonnepaneel sneller op te merken. Bovendien worden de micro-omvormers van Enphase actief gemonitord en worden proactief software-updates uitgevoerd. Het individueel monitoren van elk zonnepaneel biedt dus zeker voordelen.

Een ander verschil betreft de installatie. Omdat micro-omvormers direct onder de zonnepanelen worden geïnstalleerd, heb je geen aparte omvormer in huis nodig. Dit bespaart ruimte. Echter, de installatietijd kan iets langer zijn, aangezien er onder elk paneel een micro-omvormer moet worden geplaatst en aangesloten. Maar zodra de installatie voltooid is, geniet je van maximaal rendement zonder een grote omvormer in huis.

Een belangrijk voordeel van micro-omvormers is de beperkte invloed van schaduw. Omdat elk zonnepaneel onafhankelijk van elkaar functioneert, heeft eventuele schaduw op het ene paneel geen invloed op de opbrengst van de andere panelen. Hierdoor kan het zonnepanelensysteem de maximale opbrengst leveren, zelfs onder variabele lichtomstandigheden.

Centrale omvormer of micro-omvormer? Wat is de beste keuze?

De keuze tussen een centrale omvormer en micro-omvormer is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de lay-out van het dak, de oriëntatie van de zonnepanelen, eventuele schaduwproblemen en persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om contact op te nemen met een expert om de beste optie voor uw specifieke situatie te bepalen.

Bij zonafhankelijk.nl staan we klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het kiezen van de juiste omvormer voor uw zonnepanelensysteem. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek.