Logo van Zonafhankelijk

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Welke soorten thuisbatterijen zijn er?

Welke soorten thuisbatterijen zijn er?

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen. Het is dus behoorlijk lastig om te bepalen welke thuisbatterij bij jou past.

In deze blog bespreken we de verschillende soorten thuisbatterijen en hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzamer en kostenefficiënter huishouden. We zullen de DC-gekoppelde en AC-gekoppelde systemen bespreken, de verschillende type batterijen die beschikbaar zijn en welke omvormer u nodig heeft.

DC gekoppeld of AC gekoppeld?

Er zijn twee soorten thuisbatterijen, afhankelijk van de manier waarop ze aan uw systeem gekoppeld worden: DC-gekoppeld en AC-gekoppeld. Elk type heeft zijn eigen specifieke werking en voordelen.

DC gekoppeld

Een DC-gekoppelde thuisbatterij is technisch gezien de eenvoudigere optie. Deze batterij werkt door DC-stroom direct van uw zonnepanelen op te vangen op momenten dat er een productieoverschot is. Voor dit type batterij is een hybride omvormer nodig. Een hybride omvormer bevat een "DC-bypass," wat betekent dat de omvormer de conversie van DC naar AC niet uitvoert wanneer er energie naar de batterij moet.

De thuisbatterij wordt geïntegreerd in het PV-systeem (zonnepaneelsysteem) via de hybride omvormer. De batterij kan zodanig ingesteld worden dat hij energie opslaat bij productieoverschot en energie levert bij een tekort aan productie, oftewel wanneer er een hogere belasting vanuit de woning is. Dit zorgt ervoor dat uw huis altijd van voldoende energie voorzien is, zelfs wanneer de zon niet schijnt.

AC gekoppeld

Een AC-gekoppelde thuisbatterij werkt met een geïntegreerde omvormer, die de stroom van AC (wisselstroom) naar DC converteert om opslag mogelijk te maken. Het voordeel van dit type batterij is dat hij niet aan een omvormer gekoppeld hoeft te worden en daardoor flexibeler ingezet kan worden. Dit betekent dat het vervangen van de omvormer door een hybride uitvoering niet nodig is.

Een AC-gekoppelde batterij kan rechtstreeks aan de meterkast worden verbonden. Deze directe verbinding met de meterkast biedt ook de mogelijkheid voor een slimme regeling van energie in huis. Hierdoor kunt u uw energieverbruik optimaliseren en mogelijk besparen op uw energierekening.

soorten thuisbatterijen

Type thuisbatterijen

Er bestaan verschillende typen thuisbatterijen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De meest gangbare types zijn:

  • Lithium-ion batterij
  • Zoutwater batterij
  • Loodzuur batterij
  • Lithium-ijzer fosfaat batterij

Bij Zonafhankelijk.nl verkopen we uitsluitend lithium-ijzer fosfaat (LiFePO4) batterijen. Denk hierbij aan de merken Enphase en Growatt. Deze batterijen hebben diverse voordelen en enkele nadelen die we hieronder voor u op een rijtje hebben gezet:

Voordelen van lithium-ijzer fosfaat batterijen

  • Lange levensduur: LiFePO4 batterijen gaan aanzienlijk langer mee dan andere types. Dit betekent dat u op de lange termijn kosten bespaart, omdat u de batterij minder vaak hoeft te vervangen.
  • Uitstekende veiligheidskenmerken: Deze batterijen hebben een zeer stabiele chemische samenstelling, waardoor ze minder vatbaar zijn voor oververhitting en brandgevaar.
  • Lichtgewicht: LiFePO4 batterijen zijn lichter dan veel andere batterijtypes, wat de installatie en hantering vergemakkelijkt.

Nadelen van lithium-ijzer fosfaat batterijen

  • Beperkt aanbod: Hoewel ze veel voordelen bieden, zijn LiFePO4 batterijen nog steeds minder gangbaar dan sommige andere types, wat soms kan leiden tot een beperkte beschikbaarheid.

De verschillende soorten thuisbatterijen sluiten aan bij uw omvormer

Een cruciale factor bij het kiezen uit de verschillende soorten thuisbatterijen is het type omvormer dat u momenteel heeft of van plan bent te installeren. De omvormer speelt een centrale rol in het omzetten van de door uw zonnepanelen opgewekte gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC), die in uw huis gebruikt kan worden.

Zonafhankelijk dakscan

Wilt u uw thuisbatterij combineren met uw zonnepanelen dan is het essentieel om te weten welk type omvormer u heeft voordat u een thuisbatterij aanschaft. Een verkeerde combinatie kan leiden tot inefficiënties of zelfs storingen in uw energieopslagsysteem. Mocht u twijfels hebben over welk type omvormer u bezit of welk type het beste bij uw situatie past, neem dan contact op met een specialist. Bij Zonafhankelijk.nl helpen we u graag verder met advies en ondersteuning bij het maken van de juiste keuze.

Bij Zonafhankelijk.nl streven we ernaar u te voorzien van de beste oplossingen op het gebied van duurzame energie. Onze experts staan klaar om u te helpen met al uw vragen over thuisbatterijen en andere energiebesparende technologieën. Samen kunnen we uw woning toekomstbestendig maken en bijdragen aan een duurzamere wereld. 

Neem daarom contact op als u interesse heeft of meer informatie wil.