Logo van Zonafhankelijk

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Thuisbatterij voor zonnepanelen

Thuisbatterij voor zonnepanelen

Bent u op zoek naar manieren om uw energiegebruik te optimaliseren en uw elektriciteitsrekening te verlagen? Overweegt u om zonnepanelen te installeren of heeft u deze al, maar wilt u meer rendement uit uw investering halen? Dan is een thuisbatterij wellicht iets voor u.

In deze blog informeren we u uitgebreid over de voordelen en nadelen van thuisbatterijen, de kosten, de capaciteit en hoe u een thuisbatterij kunt aanschaffen.

Bekijk ook de blog: Alles over thuisbatterijen - 5 vragen

Voor- en nadelen van thuisbatterijen

Het gebruik van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen biedt zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk om een goed geïnformeerde beslissing te nemen voordat u investeert in een thuisbatterij.

Voordelen thuisbatterij

Een thuisbatterij biedt verschillende voordelen, vooral wanneer deze gecombineerd wordt met zonnepanelen:

Een thuisbatterij slaat de overtollige energie die uw zonnepanelen opwekken op. Dit betekent dat u deze energie kunt gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt, zoals 's avonds of op bewolkte dagen. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderd.

Door uw eigen opgewekte energie op te slaan en te gebruiken, hoeft u minder elektriciteit van uw energieleverancier af te nemen. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op uw energierekening.

Het gebruik van een thuisbatterij draagt bij aan een duurzamere levensstijl. U maakt optimaal gebruik van de groene energie die uw zonnepanelen opwekken, waardoor uw ecologische voetafdruk kleiner wordt.

Met een thuisbatterij bent u minder afhankelijk van prijsfluctuaties en leveringsproblemen van energieleveranciers. U kunt grotendeels zelfvoorzienend worden in uw energiebehoefte.

Enphase thuisbatterij voor zonnepanelen

Nadelen thuisbatterij

Hoewel thuisbatterijen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar u rekening mee moet houden:

De aanschaf en installatie van een thuisbatterij vergen een aanzienlijke investering. Hoewel de besparingen op lange termijn deze kosten kunnen compenseren, is het belangrijk om deze initiële uitgave in overweging te nemen.

Thuisbatterijen hebben een beperkte levensduur, meestal tussen de 10 en 15 jaar. Daarnaast vereisen ze periodiek onderhoud om optimaal te blijven functioneren. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Thuisbatterijen nemen ruimte in beslag en moeten op een geschikte plek geïnstalleerd worden, zoals een garage of een technische ruimte. Niet elk huis is hiervoor geschikt.

Een veelvoorkomend misverstand is dat een thuisbatterij energie kan opslaan in de zomer om deze vervolgens in de winter te gebruiken. Dit is niet het geval. De capaciteit van thuisbatterijen is ontworpen voor kortetermijnopslag, meestal van enkele dagen. Voor seizoensgebonden opslag zijn momenteel nog geen betaalbare en efficiënte oplossingen beschikbaar.

Thuisbatterij voor zonnepanelen kosten

De kosten van een thuisbatterij voor zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van het type omvormer dat u gebruikt. Hier zijn de gemiddelde kosten op een rijtje:

  • Micro-omvormer: De kosten voor een thuisbatterij met een micro-omvormer liggen tussen de €4.000 en €12.000.
  • Centrale omvormer: Voor een thuisbatterij met een centrale omvormer liggen de kosten tussen de €5.000 en €9.000.

Het is belangrijk om deze kosten te vergelijken met de verwachte besparingen op uw energierekening.

Capaciteit thuisbatterij

De capaciteit van een thuisbatterij, oftewel hoeveel energie de batterij kan opslaan, is ook afhankelijk van het type omvormer dat u gebruikt:

  • Micro-omvormer: Thuisbatterijen met een micro-omvormer hebben doorgaans een capaciteit tussen de 3,5 kW en 10,5 kW.
  • Centrale omvormer: Thuisbatterijen met een centrale omvormer hebben meestal een capaciteit tussen de 4,6 kW en 15,3 kW.

De juiste capaciteit voor uw thuisbatterij hangt af van uw energieverbruik en de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen opwekken.

Thuisbatterij kopen

Bent u geïnteresseerd in het kopen van een thuisbatterij voor zonnepanelen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons team van experts bij Zonafhankelijk.nl. Wij helpen u graag verder met advies op maat, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw specifieke situatie. Onze specialisten begeleiden u door het hele proces, van advies en aanschaf tot installatie en onderhoud. Maak vandaag nog de stap naar een duurzamer en efficiënter energiegebruik!

Zonafhankelijk dakscan

Bij Zonafhankelijk.nl staan we klaar om u te helpen met al uw vragen en om u te ondersteunen bij het maken van de beste keuzes voor uw energiebehoeften. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen maken we uw huis klaar voor een duurzame toekomst!