Logo van Zonafhankelijk

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Ook profiteren van
de kracht van de zon?

Binnen 4 weken gerealiseerd

Waar moet u op letten bij zonnepanelen?

Waar moet u op letten bij zonnepanelen?

Bent u aan het overwegen om zonnepanelen op uw dak te installeren? Dan bent u al goed op weg, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden voordat u tot aanschaf overgaat. Bij Zonafhankelijk.nl helpen we u graag met het maken van de juiste keuzes voor uw situatie.

Wat voor soort dak heeft u?

Het type dak van uw woning is een cruciale factor bij het kiezen van zonnepanelen. Een plat dak vereist een ander montagesysteem dan een schuin dak.

Zonnepanelen op een plat dak

Bij een plat dak is het van belang om zonnepanelen onder een optimale hoek te plaatsen voor een maximale opbrengst. Hiervoor zijn extra frames nodig die de panelen in de juiste positie houden.

Zonnepanelen die gemonteerd worden

Zonnepanelen op een schuin dak

Op een schuin dak worden de panelen in een specifieke hellingshoek geïnstalleerd om de beste opbrengst te realiseren.

Is er ook schaduwvorming?

Schaduw op de zonnepanelen kan de energieopbrengst verminderen. Het is belangrijk om te analyseren of er bijvoorbeeld bomen zijn die schaduw werpen op de panelen gedurende de dag.

Wat is uw verbruik?

Een grondige analyse van uw dagelijks energieverbruik is noodzakelijk om het juiste aantal en type zonnepanelen te bepalen. Op basis van deze gegevens ontwerpen we een systeem dat perfect aansluit op uw behoeften.

Wat voor soort zonnepanelen zijn er?

Bij de keuze van zonnepanelen zijn er verschillende factoren om in overweging te nemen, waaronder efficiëntie, kwaliteit en prijs.

 

Efficiëntie: Sommige panelen zetten meer zonne-energie om in elektriciteit dan andere, wat vooral belangrijk is als u beperkte ruimte heeft voor zonnepanelen.

Kwaliteit: Hoogwaardige panelen zijn duurzamer, bestand tegen weersinvloeden en hebben een langere levensduur.

Prijs: De kosten van zonnepanelen variëren afhankelijk van het merk, de efficiëntie en de kwaliteit.

Waar moet je op letten bij zonnepanelen?

Naast deze factoren zijn er ook uiterlijke verschillen tussen verschillende merken en modellen, zoals afmetingen en kleuren. Bij Zonafhankelijk.nl bieden we een breed assortiment aan hoogwaardige zonnepanelen met uitgebreide garanties.

Welke omvormers passen het beste bij uw situatie?

Omvormers zijn van essentieel belang omdat ze de gelijkstroom van de zonnepanelen omzetten naar wisselstroom die bruikbaar is in huis.

voorbeeld van een centrale omvormer

Centrale omvormers

Een serieel systeem met een centrale omvormer is een veelvoorkomende oplossing. Hierbij worden alle panelen in een string aan elkaar gekoppeld en wordt de elektriciteit van het gehele systeem omgezet naar bruikbare wisselstroom. Hoewel dit systeem efficiënt kan zijn, heeft het ook nadelen. 

Omdat alle panelen in dezelfde string zijn verbonden, kan schaduw op één paneel de prestaties van het hele systeem beïnvloeden. Bovendien kan een centrale omvormer alleen het maximale gemiddelde van het totale systeem ontvangen, waardoor niet elk paneel zijn maximale vermogen kan leveren.

voorbeeld van een micro-omvormer

Micro omvormers

Een parallel systeem met micro-omvormers is een modernere en efficiëntere oplossing. In dit systeem wordt achter elk zonnepaneel een micro-omvormer geplaatst, die de gelijkstroom van dat specifieke paneel omzet naar wisselstroom. Hierdoor zijn de panelen niet afhankelijk van elkaar en wordt het effect van schaduw geminimaliseerd. 

Elk paneel kan zijn maximale vermogen leveren, wat resulteert in een hogere algehele opbrengst van het systeem. Bij Zonafhankelijk.nl maken we gebruik van hoogwaardige micro-omvormers van Enphase, die bekend staan om hun betrouwbaarheid en prestaties.

Wat voor meterkast heeft u?

Het type meterkast van uw woning is belangrijk om te weten, omdat dit invloed kan hebben op de installatie van de zonnepanelen. Als u een 1-fase meterkast heeft en u van plan bent om een groot aantal panelen te installeren, kan het nodig zijn om te upgraden naar een 3-fase meterkast voor een optimale werking van het systeem.

meterkast

Vergeet niet de kabelroute!

Een goede kabelroute is essentieel voor een veilige en efficiënte installatie van de zonnepanelen. Dit omvat onder andere het kiezen van de juiste route voor de kabels van de panelen naar de meterkast. Verschillende opties, zoals het gebruik van een koof, een loze leiding of het plaatsen van een PV-verdeler, kunnen worden overwogen afhankelijk van de specifieke kenmerken van uw woning.

Zonafhankelijk dakscan

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem dan contact op als je interesse hebt of meer vragen. 

Of doe gelijk onze dakscan als u interesse heeft in zonnepanelen!